Makuuhuoneen seinäprojekti osa I


Makuuhuoneen remontti oli ensimmäinen itse tehty remonttimme. Se on perimmäinen huone yläkerrassa, sopiva testaus- ja harjoittelukohde siis. Tältä lähtötilanne näytti. Seinillä oli vaaleanturkoosi muovipintainen tapetti ja katonrajassa boordit. Tapetin sävy oli minusta kiva, mutta kunto huono. Ja koko huone haisi pahasti tupakalle.

Päällimmäisen tapetin alta löytyi monta kerrosta vanhaa tapettia. Päällimmäinen tapetti oli pakko repiä pois hajun takia, mutta yritimme säästää mahdollisimman paljon vanhoja tapetteja.

Seinämateriaalina oli ties mitä. Aaltopahvia, sanomalehtiä ja teippiä tilkkeenä, nauloja ja niittejä siellä täällä. Minusta oli kauhean mielenkiintoista tutkia, mitä kaikkea sinne oli aikojen saatossa laitettu.

Päätimme tasoittaa seinät pinkopahvilla ja maalata sitten, koska pinkopahvia täällä on muissakin seinissä. Koska talo on vanha puutalo, jossa on vain puruja eristeenä, halusimme seinistä myös mahdollisimman hengittävät. Pinkopahvi haettiin K-Raudasta. Siellä oli jäljellä vain yksi aivan pieksetyn näköinen rulla, mutta he tilasivat meille uutta. Toimitus tuli nopeasti eikä maksanut meille mitään. Myöhemmin tilasimme pinkopahvia Värisilmästä, mutta siitä piti maksaa rahti itse.

Netistä löytyi erilaisia pinkopahvin kiinnitysohjeita ja kirjastosta Kalevi Järvisen Pinkopahvi-kirja. Mikään ohjeista ei sopinut yksi yhteen tänne, vaan piti soveltaa useampia. Jälkikäteen ajateltuna joissain kohdissa olisi voinut soveltaa vähemmän ja noudattaa ohjeita enemmän.

Rullasta leikattiin vuotia, jotka kasteltiin. Ilmeisesti niitä olisi pitänyt kastella vähän enemmän, ainakin Pinkopahvi-kirjan kuvissa ne olivat märempiä.

Kastellut vuodat jätettiin yön yli odottelemaan.

Tämä oli niitä kohtia, joissa ei olisi kannattanut soveltaa. Ohjeissa neuvottiin tekemään liima-liisteriseosta. Meille ei selvinnyt ajoissa, millaista liimaa olisi pitänyt olla. Niimpä laitoimme vain omatekemää vehnäjauholiisteriä. Se piti sanomalehdet aivan hyvin komeron seinässä. Pinkopahvi on kuitenkin huomattavasti vahvempaa ja jouduimme suurimman osan liisterisaumoista liimaamaan uudelleen.

Nupinaulat ja nupirihma tilattiin Rakennusapteekista. Muualtakin olisi saanut nupinauloja, mutta ei tarpeeksi pitkiä (30mm) meidän seiniin. Challenge oli todella sopiva nimi nupinaulapaketille, melkoisen tuntimäärän Panu käytti niiden naputteluun. Luin Rintamamiestalo.fistä, että jotkut olivat käyttäneet naula- tai jopa niittipyssyä, niillä varmaan sujuisi nopeammin. Meillä mentiin kuitenkin ihan perinteisillä menetelmillä. Niiteillä ei meidän seinissä isot vuodat varmaan olisi pysyneetkään.

No related posts.

4 Comments

Add yours
 1. 1
  Anki

  Vanhemmillani on rintamamiestalo ja heilläkin yläkerran remppa.
  Seinässä oli m.m täytteenä vanhoja sanomalehtiä 50-60-luvulta ja pahvia jossa oli teksti muistaakseni Tampereen lakkitehdas tai jotain sinnepäin..mutta kyllä oli mielenkiintoista tutkia!!Toivottavasti hän jatkaa remonttia alakerrassa niin pääsee mukaan tutkimaan lisää..

 2. 2
  Jutta

  Täällä löytyi kans sanomalehtiä 60-luvulta. Harmi että olivat niin huonossa kunnossa ettei voinut säilöä. Onneksi Panu otti kuvia niistä. Hmm… ehkä laitan remonttikertomuksen kakkososaan jonkun kuvan niistäkin :)

+ Leave a Comment