Köyhän joulukoristeita

Köyhän joulukoristeita


tiny christmas tree

tiny christmas tree

tiny christmas tree

Tänä jouluna minulla on pari kriteeriä joulukoristeille. Niiden täytyy pysytellä Mansikin ulottumattomissa eivätkä ne saa maksaa paljoa. Lähinnä olen siis kaivellut komeron pohjia ja käyttänyt mitä sieltä on sattunut löytymään.

Viime jouluna löysin jutun suolakuusesta. Se on vanha suomalainen perinne, kuusi sivellään liisterillä ja ripotellaan suolaa päälle. Kuivattuaan suolakiteet näyttävät lumelta ja jäältä. Ilmeisesti köyhinä aikoina ei ole ollut varaa muihin koristeisiin. Meiltä löytyi jääkaapista liisteriä jo ihan valmiiksi. Panu on keitellyt sitä vehnäjauhoista pinkopahvitusta varten. Suola on Maldonin merisuolaa (flaky chrystals). Aivan normaali suolakin varmasti käy, mutta meillä ei ollut kuin tätä ja vielä karkearakeisempaa merisuolaa.

Oksille taittelin koristeeksi Nice Packagesta tilaamiani jutukkeita. Heidän blogissaan on ohje, miten niitä taitellaan. Oikeasti ne ovat paketointia varten, mutta minusta sopivat myös pikkukuusen koristeiksi.

* * * * * * *

My criteria for christmas decorations this year is that it must be out of the reach of the puppy and that it can’t cost much. So mainly it means using things I already have lying about in the house. I found this tiny christmas tree and thought it would make a lovely salt tree. It’s an old Finnish christmas tradition, the tree looks like there’s snow and ice on it. All you need is a tree branch, some wheat flour, water and salt.

The little decorations are actually gift toppers I made from twistie ties from Nice Package. They have a great tutorial on how to make them on their blog.

christmas wreath

christmas wreath

Strömsössä neuvottiin joku aika sitten, miten tehdään kranssi rautalangasta. Se sopi minulle oikein hyvin, koska minulla oli pari kääröä romuttamolta opiskeluaikoina haettua paksua rautalankaa. Linnun askartelin vähän Rie Elise Larsenin hengessä. Hänen tuotteitaan myy muuten Suomessa Ihan Pieni Putiikki. (Jee!)

* * * * * * *

The wreath is made of wire and felt. The instructions can be found here (to all of you swedish speaking…) The little birdie was inspired by the gorgeous Rie Elise Larsen. I so love her work.

No related posts.

28 Comments

Add yours
 1. 1
  Stella

  Jotkut ne osaa niin ettei mopo karkaile käsistä… Mä alan jo hukkua näihin joulukoristeisiini ja varmaan näihin on tuhlaantunut jo kahden viikon ruokarahat. Kiitos kun palautit minut maan pinnalle.

  Olen miettinyt jotain tuon suolakuusen tapaista mutta sokerista. Suola voisikin toimia paremmin, sillä se ei sula.

 2. 2
  Sari

  Kaunis on köyhän kuusesi. Me taas koristeltiin pienet kuusen oksat valkealla hileellä tavallista liimaa hyväksikäyttäen ja sitten vain oksa suljettavaan pakastepussukkaan ja vatkuti vatkuti, hienoja tuli ;-) Mutta karkea suola voisi olla myös kaunista, enpä tullut edes ajatelleeksi.

  Tuo kranssisi on ihanan raikas. Kaikkea sitä saa tosiaan rautalangastakin väännettyä!

  Mukavaa joulun odotusta sinulle!

 3. 3
  niina

  Voi,pikkukuusi on ihana!
  Kaunis ja yksinkertainen..ja sellainen minkä voi nostaa pikkukäsien (tai tassujen:)) ulottumattomiin:)
  Jos jäisimme kotiin jouluksi,tekisin tuollaisen ihan varmasti. Ja pakettikoristeen sopivat tuohon mainiosti!

 4. 11
  Jutta

  Stella, täytyy myöntää että tämä rajoittuneisuus vaati minulta paljon itsehillintää. Ja sekin auttoi että on kaapeissa paljon tavaraa, jota käyttää hyväksi ;)

  Minä mietin myös, että miten sokerinen versio toimisi, mutta koska suolakuusesta olin lukenut ohjeet, tein sellaisen.

  Sari, tuo pakastepussukka olisi ollut tässäkin varmasti hyvä, melko sotkuista puuhaa oli. Ja pussin avulla olisi saanut joka puolelle oksaa, nyt vain ripottelin suolaa päälle.

  Mukavaa joulunodotusta teillekin!

  Kiitos, niina! Tuo pikkutassujen ulottumattomiin nostaminen olikin tärkein syy tämän kuusen valintaan :D

  Pellon pientareella ja Riikka, kiitos!

  minja, niin voisi tosiaan luulla. Hmm, pitäisiköhän testata pippurikuusta… :D Mansikilla on kyllä niin outo maku että ties vaikka tykkäisi…

  Tiia, kyllä se näyttää nopeasti katsottuna siltä ihan livenäkin. Ennen kuin kuivui näytti vähän epäilyttävältä mutta kuivui kuitenkin kiteiseksi.

  Sussu, siitä vain liisteröimään! Suosittelen lattian suojaamista aluksi, hiukka sotkuista puuhaa oli :)

  maijja, tuo oli kyllä helppo väsätä, vaikkakin vähän sotkuista.

  bubble, hihhih, voisit vähän pettyä kun näkisit sen kuvista rajatun remonttikaaoksen ;D

 5. 12
  Krisu

  Onpa suloinen suolakuusi! Mussa ei ole kyllä yhtään askartelijan vikaa, kukahan mulle 'suhraisi' tuollaisen, meillä olisi varmaan liisteriä ja suolaa kattoon asti, jos itse ryhtyisin moiseen puuhaan…

 6. 13
  Lotta ja Tuisku

  Nätti pieni kuusi. Ja kiitos ideasta, tuollaisen pöytäkuusen voisin itsekin hakea metsästä jouluksi. Muuten en taida koristella mitenkään, ettei koiruus syö kaikkea – todennäköisesti en laita edes jouluvaloja, en ainakaan ole vielä keksinyt paikkaa, josta saisi johdon vedettyä hampaiden ulottumattomissa pistorasiaan. :)

 7. 14
  Parolan asema

  En tiennyt mitään noin mahtavasta huurrettamisesta, näyttää todella kauniilta, tällaiset joulukoristukset ovat minusta niitä aivan parhaita, en ymmärrä miksi niiden pitäisikään maksaa. Meillä on joulukuusia purkeissa myös aivan ilman mitään, nautin vain tuoksusta ja upeasta vihreästä. Karkit ovat parhaita, ja kovat karkit selviävätkin ehkä vähän pidempään ;)

 8. 16
  Jutta

  Krisu, ei tuo ollut yhtään vaikeaa, pari sanomalehteä vain alle niin ei kaikki sotkeennu :)

  Lotta ja Tuisku, no sepä se, meillekään ei voi lattianrajaan laittaa mitään. Nuo on kuistilla, sinne ei koirat pääse enää itsekseen (Panu rakensi ovenkahvaan ihan oman patentin…) Meillä on jouluvaloja keittiössä, kun siellä on pistorasia keittiötason päällä :)

  Parolan asema, minä luin suolakuusesta viime jouluna. Harmi kun en enää löytänyt linkkiä sinne sivuille. Nuo karkit mitä on kuvissa on niin väkevän makuisia, että ovat säilyneet jo viikkoja. Parempi niin, muuten olisivat menneet heti parempiin suihin :D

  Kaylovesvintage, it's really simple to make. You just boil some water with wheat flour to make paste (1 part flour / 9 parts water). It's good to mix the flour with a little bit of water first and add it to the boiling water. Let it cook for about 10 minutes stirring it. We already had the paste in the fridge because we use that for wallpapers etc. I used a brush to apply the paste on the tree and then sprinkled the salt. I used Maldon sea salt with flaky chrystals because that's what we had, but I think any plain normal salt is fine.

 9. 18
  minja

  Tuolle meidän nuoremmalle (puolivuotias) kelpaa kyllä myös chilipippuri sekä sitruuna, joten eipä noista ole aina takeita :D

  Kerran mies koitti huvikseen että syökö hillosipulin ja söi kyllä, hyvällä ruokahalulla :D

 10. 19
  Jutta

  Katja, minulla on tänä jouluna ollut kaipuu yksinkertaiseen koristeluun, tiedä sitten miksi, vaikka monesti tykkään koristeellisesta ja vähän kitschistä.

  minja, meillä kans mies viritteli "ansoja" pöydän reunalle, höysti kananpaloja chilillä, jalopenolla ja cayenne-pippurilla. Vanhempi koira kävi ne sieltä napsimassa eikä ilmekään värähtänyt. Ihme otuksia ovat :D

 11. 20
  Jutta

  Tuli muuten mieleen, kun mainitsin tuossa aikaisemmin, että suolakuusi on kuistilla, niin se piti ottaa sieltä pois. Meillä kuisti on kylmä, ja suola alkoi sulaa. Nyt keittiön lämmössä kuusi näyttää taas hyvältä.

 12. 24
  Melita

  Hei Jutta,
  Samalla teemalla täälläkin vaikken millään tahdo saada mielestäni sitä aniliininpunaista hileporoa joka niin sopis tuohon oviaukkoon.
  Olet aivan oikeassa näiden koristeiden kanssa – köyhäähän on joulu alunperin ollut eikä hileporot siihen olekaan kuuluneet.Nuo polkkakarkit ovat niin kauniita – tulee lapsuus mieleen ja varmasti tulisi isoäidillänikin.
  Köyhäilystä vielä: Hain ikiomat lahjani toissapäivänä kirjastosta -palautuspäivä 11.1.

 13. 25
  Minttu

  Olen ajatellut, että meille tulee tänä vuonna samanmoinen kuusi, siis pöytämallia. Tuo suolaus-juttu oli mulle ihan uutta, mutta taidanpa kokeilla, näytti sen verran kivalta :)

  Ihastuttava tuo kranssi! Niin piristävä – kaikkien koristeiden ei tarvitse olla punaisia tai vihreitä, vaikka onkin joulukuu :)

 14. 27
  Jutta

  Kiitos Laura ja Minttu!

  Melita, anilliininpunainen hileporo kuulostaa aivan mahtavalta! :D Ja voihan sitä sekoittaa perinteistä ja vähän blig blingiä sekaan.

  Melissa, thanks so much!

+ Leave a Comment