Listoja ja eristeitä


new moldings!

Muistatteko tämän? Noh, portaikko on nyt saatu maalattua, lattia ja seinät. Seiniin meni loppujen lopuksi viisi kerrosta maalia, joihinkin paikkoihin kuusi. Sanon vain että huh huh. Tämä urakka sai minut katsomaan uusin silmin suunnittelemaamme talonmaalausprojektia. Olemme miettineet, että rapsuttelisimme lateksimaalit talon ulkoseinistä ja maalaisimme pellavaöljymaalilla tilalle. Portaikon maalaamisen jälkeen olen vasta alkanut käsittää, kuinka iso urakka se tosiaan on. Riittääköhän yhdessä kesässä tarpeeksi aurinkoisia päiviä?

Lattiat maalasimme vaaleanharmaalla Permolla. Täältä luin, että sitä on valmistettu jo vuodesta 1928. Valtaosa Permon perinteisistä väreistä on vielä samoja kuin Yki Nummen Permo-värikartassa 1950-luvulla. Meillä oli harkinnassa myös lattian maalaus pellavaöljymaalilla, mutta päädyimme kuitenkin tähän. Sillä on kaikkien Suomen mummoloitten lautalattiat maalattu! Hihhih, no ei ehkä ihan, mutta meidän mummolan on, ja hyvältä näyttää edelleen. Lattia pääsee kuitenkin hengittämään lautojen raoista ja jos se on säilynyt ihan hyvänä muovimattokerrosten alla, eiköhän se selviä Permollakin.

Do you remember this? Well, we ended up painting the walls five times and some of them six. Man it was hard work. It made me rethink our house painting project. We were planning to scrape the old latex paint and paint the outside of the house with linseed oil paint. Only now I realize how much work it’s actually going to be. I wonder if there’s enough sunny days, the Finnish summer is brief.

The floors we painted with light gray Permo. It’s been manufactured since 1928 and most of the traditional colors of the color chart are the same that were designed by Yki Nummi in the 1950’s. I believe Permo is what all Finnish mummolas have on their wooden floors. (Mummo means grandma in Finnish and mummola means the place where your grandparents live.) At least our mummola floors are painted with it, and they are still fine after all these years.

bag of linen

bag of linen

bag of linen

Maalausoperaation jälkeen oli aika eristää. Meillä ei talvisin selviä ilman villasukkia, lattiat vetävät melkoisesti. (Sanoinhan että ilmastointi toimii…) Tilkitsimme lattian ja seinien välejä pellavariveellä. Sitä saa muun muassa täältä. Hommasimme ihan kunnon 5 kilon säkin ettei heti lopu kesken. Täällä todella riittää tilkitsemistä. Panu paineli sitä maaliskraapalla ja puulastalla, sellaisella tavallisella keittiölastalla, kun ei ollut virallista työkalua.

After the painting operation was finished, it was time to add more insulation. In our house woollen socks are the must-have accessories, the floors are so drafty. I have no idea what this thing is called in English (help me out somebody, if you know) but basically it’s linen and it’s a traditional insulator. In Finland (and soon in most EU countries) you can get it here. Panu put it between the floors and walls with a wooden spatula, just a normal kitchen thing, because we didn’t have the official tool.

new moldings

Entinen asukki oli jossain vaiheessa vaihtanut taloon modernimmat kapeat listat, mutta löysimme yläpohjasta muutamia alkuperäisiä jalkalistoja. Samanlaisia ei saanut mistään tavallisesta liikkeestä, mutta rintamamiestalo.fin kautta löysimme Tillmanin. Heillä oli samanlaisia listoja valmiina ja samalla profiililla löytyi myös reunalistat. Teetimme Tillmanilla myös portaikkoon siskonpaneelit alkuperäisestä mallista, koska niitä ei ollut valmiina oikeanlaisia. Ne odottelevat vielä kellarissa maalaamista.

The previous owner had changed the mouldings into more modern narrow ones, but we found a few of the original laying at the attic. Any normal timber company in my town didn’t carry matching ones but after some research we found a company outside Oulu specializing in carpentry that had mouldings with the right kind of profile. They also custom-made us panels for the staircase but those are still in the basement waiting to be painted.

new moldings!

Ja tässä vielä vähän kuvaa yläkerran porraskäytävästä. Minusta näyttää niin paljon ryhdikkäämmältä listojen kanssa. Listat voisi maalata vielä kertaalleen, niin ei naulat paista. Ja sähkömies meinasi tulla parin viikon päästä, niin pääsee eroon roikkuvista sähköjohdoista. Sitten näyttää vielä ryhdikkäämmältä, jee.

Here’s more pictures with the mouldings. To me it looks so much better with them, it’s hard to believe the difference. We still need to paint them once more to hide the nails. And the electrician promised to be here at the end of february. Then we don’t have hanging electric wires anymore and it’s going to look even better, yay!

No related posts.

9 Comments

Add yours
 1. 1
  Laura

  Se on jännä, miten paljon listat tosiaan ryhdistää tilaa. Tykkään kanssa kovasti valkoisista listoista erityisesti värillisen seinän kanssa.

  Ostin vuosi sitten meille maalle uudet ovi- ja ikkunalistat. Yhdet ikkunalistat on saatu paikalleen, muut odottavat pirtin nurkassa. Meillä on niin vinot seinät, että listojen laittaminen on ihan valtavan työlästä.

 2. 2
  Anrinko

  Hyvältä näyttää!!! Listat tekee paljon. Me laitettiin valkoisia puulistoja kattorajaan ja näin kerrostaloasuntokin muuttui enemmän kodiksi. =) Mun mielestä kun lapsiperheen pitäisi asua omakotitalossa…ehkä joskus. =)

 3. 3
  Lotta ja Tuisku

  Oikein hienon näköistä! Kiva kun olit laittanut linkin kuviin ennen maalausta ja listoitusta – ero on valtaisa. :) En aina tule kommentoineeksi, mutta ihailen kovasti kotianne, olet tehnyt sinne niin paljon niin ihania yksityiskohtia.

 4. 4
  Sussu

  Meidän talon ulkomaalauksen kanssa kävi niin, että siihen taisi upota kolme vuotta. Tyhmä työjärjestys oli tekijöillä, kun raappasivat maalit pois ensin koko talosta ja vasta sitten ryhtyivät maalaushommiin. Niin oli talo parikin talvea ilman mitään maalia. Miksi ihmeessä eivät tehneet seinä kerrallaan valmiiksi?

  Tsemppiä urakkaan, jos päätätte siihen ryhtyä!

 5. 5
  Minttu

  Joo kyllä tossa varmasti hommaa riittää. Meillä on sama edessä tässä kevään mittaan muuton myötä. Toisinaan ajatus tuntuu viehättävältä askareelta, toisinaan uuvuttavalta remontilta… :)

 6. 6
  Jutta

  Laura, meillä on ihan mutkikkaat seinät ja listojen laittaminen on melkoista tuskaa. Minä en siis niitä osaa laittaa vaan Panu, mutta melkoinen kiroilu siitä lähtee ;D

  Anrinko, ei sitä tosiaan etukäteen usko, miten paljon ne vaikuttaa. Ihan eri huone. Kuulostaa kivalta teidän listoitusprojekti :)

  Lotta, kiitos paljon, mukava kuulla.

  Sussu, mahtava vinkki, kiitos paljon! Ei olisi tullut itselle mieleenkään, että seinä kerralla rapsuttaa… Kyllä minusta tuntuu että se on jossain vaiheessa edessä, ei ehkä vielä ensi kesänä kuitenkaan.

  Minttu, no sepä. Välillä maalaaminen tuntuu ihanan terapeuttiselta, välillä taas ei suju yhtään, koirankarvoja joka paikassa ja tympii vaan. Mutta kun näkee lopputuloksen, on se sen arvoista.

 7. 7
  Parolan asema

  Hyvältä näyttää! Listat ovat kyllä kuin kehykset taululle, niin pieni osa, niin suuri vaikutus. Oliko teillä mikä pohjamateriaali portaikon seinässä? Todella siisti lopputulos, nämä hurjat työmäärät ovat meidätkin yllättäneet jo monet puhisevat kerrat, onneksi olette noin ahkeria tekijöitä :)

 8. 8
  Jutta

  Parolan asema, seinät ovat ilmeisesti Ensopahvia, näyttää kovasti samalta kuin esim. täällä http://www.restaurointikeskus.fi/index.php?page=restaurointikeskuksesta&sub=korjaus&detail=kirjasto

  Pahvit ovat osittain aika huonossa kunnossa ja edelliset asukkaat ovat paikanneet reikiä kittaamalla, mutta halusimme säästää ne, koska ne ovat osa talon historiaa. Tietääkseni Ensopahvia ei enää edes valmisteta. Tasoittelimme pahimpia kolhuja sanomalehdillä ja yhdelle seinälle vedimme päälle pinkopahvin.

  Miestä kyllä saa kiittää suurimmasta urakasta :)

+ Leave a Comment