Mummi, minä ja autottomuus / Happy cleaning and no cars


Happy cleaning

Happy cleaning

Tänään kävin kaupungilla ja ihan varta vasten menin käymään Valleysissä. Olin nimittäin jo heidän nettikaupastaan hinkunut kaikkea ihanaa. Mukaan lähti Mummi ja minä -astianpesuainetta ja rätti. Minusta ne on niin ylisuloisia, en voinut vastustaa tuota rättiäkään, vaikka meillä on jo jotakin pääkallokuvioisia :) Eikä haittaa yhtään, että Mummi ja minä -tuotteet ovat ekologisia ja kotimaisia. Tuota House Doctorin tiskiharjatelinettä olen haaveillut vaikka miten pitkään ja nyt huomasin, että sitähän saa ihan kotinurkilta.

Today I went shopping for dishwashing stuff. I’ve drooled over the Mummi ja minä (Finnish for Grandma and me) dishwashing liquid online and now I finally made it downtown to get it. They also had a dishcloth of the same series that was too cute not to buy! And it doesn’t hurt that the Mummi ja minä products are eco-friendly and safe. Oh, and I also got the House Doctor rack for dishwashing liquid and brush I’ve been dreaming about. I was happy to find it on sale so close to home.

Happy cleaning

Kotimatkalla hain lisää harmaata Permoa. Meillä on lattianmaalausurakka kesken. Tai siis minulla, Panu on kolmatta viikkoa sairaslomalla selän takia, eikä pysty juuri liikkumaan. Hiukan rajoittaa shoppailua ja kaikkea muutakin kun Panu ei pysty ajamaan autoa eikä minulla ole ajokorttia. Kaikkialle täytyy siis kävellä. Onneksi emme asu mitenkään kauhean kaukana korvessa, kaupunkiin kävelee reilussa puolessa tunnissa. Ei sitä vain ole tajunnut, miten riippuvaiseksi on tullut autosta, vaikka ennen Panua pärjäsin aivan hyvin autotta. Mutta silloin meitä ei ollutkaan kahta aikuista ja kahta suurta koiraa. Onneksi meidän koirien ruokakaupalla on myös kotiinkuljetus, niin koirat saavat ruokansa. Kävellen voisi olla vaikeampi hakea 15 kiloa lihaa :)

Onko kukaan muu yhtä autoriippuvainen? Täytyy sanoa, että olen aivan järkyttynyt, miten kädetön olo on ilman autoa. Varsinkin kun minulla itselläni ei edes ole korttia, olen aina ajatellut, että kaupungissa pärjää ilmankin. Yritän ottaa tämän kuntoilun ja luonnonsuojelun kannalta. No joo, silti toivon että Panun selkä paranisi pian, tästä syystä ja muutenkin.

On my way home I got some paint, I’m painting the foyer floor. Panu is on sick leave because of back problems for third week already, so he can’t move much. I never thought how big a change it can be when the other one can’t for example walk the dogs or drive the car. I don’t have a driver’s licence so now I have to walk everywhere. We live about a half an hour walk from the city center (if you can call it city… We live in a very small country) and I always thought you don’t need a car living here. And I was perfectly fine before I met Panu, living a car-less life. But at that time there was only me and Muru to feed. Now I realize we are so dependent on the car. Luckily our dogfood shop does home deliveries, so our dogs get fed :) Carrying 15 kilos of meat by foot might be too much.

How about you, are you dependent on the car? Or am I the only one without a driver’s licence? I’m actually quite shocked about this, since I always thought you don’t need a car, you can walk, ride a bike or take the bus. I try to think of this as a phase to be environmentally friendly and good for keeping fit, but I do hope Panu gets better soon.

No related posts.

24 Comments

Add yours
 1. 1
  Pilvitarha

  Täällä yksi joka on taipunut hankkimaan ajokortin 15 vuotta myöhässä :)

  Ruokaostokset ja pari muuta juttua onnistuvat omalla kylällä, mutta lääkäriin täällä ei niin vain aina pääsekään ja ne julkiset välineet ovat täällä katoava luonnonvara…

  Huomenna kokeilen eka kertaa auton rattia, saapa nähdä miten auvoiseksi elämä tästä vielä muuttuukaan :D

 2. 2
  Jonna

  Minullakaan ei ole korttia, joskus olin kyllä autokoulussa, mutta puuduin niihin teoriatunteihin. Mies on luvannut opettaa minut ajamaan jossain vaiheessa.

  Tuo tiskiharjateline on loistava – kelpaisi minullekin!

 3. 3
  RuusuLiisa

  Riippuu tilanteesta. Asumme parin kilsan päässä keskustasta eli vois sanoa kaikesta ja sen tottunut kävelemään, pyöräilemään, bussilla jne. Isommat ruokaostokset haen autolla, mutta lähikaupasta – kilsan päästä voipi hakea täydennystä. Ja vaunujen kanssa saa liikuntaa. Bussiyhteydet on ihan toimivat meillä ja vaunujen kanssa saa matkustaa ilmaiseksi. Työmatkat kuljin ennen raskautta pyörällä kesäkaudella ja autolla talvella. Auto helpottaa asioita, mutta aika vähäistä meidän käyttö on..Luopuisi en silti!

 4. 4
  Pellon pientareella

  Minä en pärjäisi ilman autoa, mutta asunkin aika korvessa maalla. Kahden koiran kanssakin olisi omat haasteensa matkustaa julkisilla, jos niitä täällä olisi. Mutta en kanna yhtään autoilusta murhetta, sillä ajan todella vähän ja muuten kulutan ja saastutan aika vähän. Toivottavasti Panu paranee pian!

 5. 5
  Katja

  minullakaan ei ole ajokorttia ja olen vallan mainiosti pärjännyt ilman autoa monen monta vuotta, raahannut bussissa kissanhiekkapusseja ja kauppakasseja eikä ole ollut ollenkaan hankalaa. mutta nyt kun olen tottunut ajelemaan Minnan auton kyydissä kaikki kauppareissut (automarketteihin, kun ennen kävin joko keskustassa tai lähikaupassa) ja muut yhteiset menot huomaan kanssa että elämä ilman autoa olisi tosi hankalaa, niin hyvin olen tottunut tähän autollisuuteen :)

 6. 6
  Tiia

  Mä olen ollut autokoulussa vuodesta 2007… :D Kirjallisia ja inssiä vaille valmis, siis, jokakesäinen tavoite. Mä vaan pelkään niin pirusti liikenteessä, ja olen periaatteessa sitä mieltä, etten tarvitse autoa. Joku päivä mä sen kortin kuitenkin aion ajaa! Eihän se tarkota sitä, että on pakko ostaa auto ja mennä sillä joka paikkaan.

 7. 7
  Amelia

  meillä on viisi lasta, joten auto on melkein pakko, varsinkin kun asumme kaupungissa, jossa ei ole lainkaan julkista liikennettä. Harrastuksiin on päästävä. Itse käyn töissä Turussa, jonne kuljen bussilla…

 8. 8
  Kummitustalon Stella

  Meilläkin ukko on ainoa kortillinen ja ihan yhteisestä sopimuksesta. Olen yksinkertaisesti niin huono kuski. Pärjään ihan mukavasti ilman autoa, mutta juuri rautakauppaostosten kanssa menee joskus hermo. Mun kädet on ehkä venynyt 20cm kaikesta kantamisesta ;) Kotiinkuljetettu koiranruoka on kyllä hyvä juttu. Labby niminen firma tuo taas meidän kasvissyöjä ihmisten ruuat. Kotiinkuljetusten kanssa meillä on kyllä aina sama ongelma. Kuski ei löydä perille. Paras oli matkahuollon miehen kommentti puhelimessa "Onko se teidän talo jossain tämän autiotalon takana?"

 9. 9
  juliette

  oh how terrible! 3 weeks and he still can't move much, so sad! I hope he gets better soon, really!

  I think most Americans, unless they were born and raised in a huge city like NYC, or SF, or Chicago, have a driver's license because everything is so spread out and public transportation isn't great. Most European towns are so well connected by public transport that I know lots of people here who don't have licenses. If their village was really out there, then they of course needed to get one, but overall, I know lots of people who don't have one, so I don't think you're weird at all! =)

  At least it's warming up some…get well soon!

 10. 10
  Parolan asema

  Tuo autottomuus ei meiltä onnistuisi millään työmatkojen ja etäisyyksien takia, mutta kyllä julkisilla aika pitkälle pötkii, huomattiin kun pakkaset, onneksi vain yhteen otteeseen, tekivät autolle temput ja olimme autotta 2 viikkoa, silloin ei ollut ongelmaa.

  Olen miettinyt kanssa että täytyy pistää Mummi ja minä-tuotteet testiin, ja ehdottomasti ne pyykinpesuaine-versiot, täytyy testata! Ihana on kokonaisuus noissakin, meillä on tiskausvälineet vielä niin kamalat että kaappiin pitää piilottaa ;)

 11. 11
  Jaana

  Kortti on ollut jo vuosia, muttei koskaan autoa. Onneksi bussit kulkee hyvin (vaikka ottaakin päähän, kun samaa lippua ei saakaan enää käyttää paluusuuntaan!) ja täältä pääsee keskustaan pyörällä puolessa tunnissa. Kyllä silti monesti tulee mieleen, että voisinpa käväistä siellä ja siellä, jos olisi auto, eikä kehtaa pyytää ketään kuskiksi, kun kyseessä ei ole mikään "tärkeä" asia…

  Valleysiin en olekaan vielä eksynyt, täytyy käydä.

 12. 12
  Jutta

  Pilvitarha, olet siis nyt aloittamassa autokoulun?! Ompa jännää, kerro sitten, miten siellä sujuu! Tämä tapaus on saanut minut harkitsemaan ajokorttia, vaikka tuntuu että olisin aika toivoton ratissa. Liian vanha opettelemaan ;)

  Jonna, minun piti opetella ajamaan Jenkeissä vaihto-oppilaana, mutta törmäsin rakennukseen. Sitten se ajo-opettelu jotenkin jäi ja myöhemmin en ole tuntenut tarvitsevani.

  RuusuLiisa, meillä on aika huonot bussiyhteydet, en juuri busseja käytä. Varsinkin ruokaostoksien tekemistä vaikeuttaa autottomuus, ei voi hakea viikon ruokatarpeita marketista kerralla, vaan sen verran mitä jaksaa kantaa lähikaupasta.

  Pellon pientareella, no maalla varmasti tarviikin, ellei sitten satu asumaan hyvien bussiyhteyksien päässä. Minulla syyllisyys nousee varmaan juuri siitä että kaupungissa pitäisi (muka) pärjätä ilmankin.

  Katja, no ihan sama juttu täällä. Ja ennen saatoin raahata isoja kauppakasseja kaupungista bussilla kotia, mutta nyt on tottunut niin hyvälle :) No ennen myös asuin parempien bussiyhteyksien päässä.

  Tiia, aika pitkään :D Minua on hidastanut kortin ajamisessa just se, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tajuaa pelätä ja varoa… En varmaan uskaltaisi ajaa minnekään… :)

  Amelia, jos on lapsia niin auto on varmaan monessa paikassa välttämätön. Meillä on vain nuo kaksi karvaisempaa versiota, niin pärjää jotenkuten, paitsi eläinlääkärireissuihin saattaa joskus tarvita. No Mansikin tokon jatkokurssi saa myös odottaa, että Panu on ajokykyinen.

  Stella, mietin juurikin Permo-pöniköitä kantaessa, että montakohan senttiä käsivarret venyy ;)

  Parolan asema, me ollaan onneksi asuinpaikka valittu sen mukaan, että pääsee tarvittaessa liikkumaan ilman autoakin, lähellä töitä ja keskustaa. Vähän enemmän joutuu tietenkin maksamaan siitä ilosta, mutta nyt varsinkin olen erittäin iloinen.

  Jaana, se on kyllä ihan hullua, ettei samaa lippua saa käyttää. Aivan kuin olisi jotenkin halpaa bussimatkustaminen muutenkaan. Ja tuntuu, että koko ajan vain heikennetään palvelua. Valleys on kiva, heidän nettisivuiltaankin löytää kaikenlaista. Tietenkin kun itse asun samassa kaupungissa, niin mieluummin käyn ihan paikan päällä :)

 13. 13
  Jutta

  Juliette, I've heard that the kind of back problems my husband has usually take 1-2 months to recover, so I'm hoping he will be better soon.

  I spent one year in South Dakota as an exchange student and you really had to have a car there because of the distances. To me it was initially a shock that kids could drive already at 14 years, but it was a necessity to get around. In Finland you have to be 18. I don't live in a mega city (just below 140 000 people here) and I know only a few people without a driver's licence. But in the comments many people have said they don't have a licence so looks like I'm not that weird after all :D

 14. 14
  bubble

  Aivana ihanan näköisiä kapistuksia, pitääpä tsekata nettikauppa josko itsellekin saisi tuollaista astianpesuainetta sen ainaisen Fairyn sijaan!

  Mulla on kortti, mutta asun yksin enkä omista autoa. Onneksi ratikkalinja kulkee ikkunan alta :) Sen sijaan kun olen äidin luona pienemmällä paikkakunnalla, huomaa, että siellä autoa oikeasti tarvitsee. Bussiyhteydet ovat järkyttävän huonot ja kalliit, eikä neljän kilsan matkoja viitsisi aina kävellä – jos ei siis ole pyörää, sehän on kaikista helpoin kulkupeli. Ainakin kesällä.

  Toki autottomana eläminen hankaloittaa esim. isojen ostosten tekemistä. Onneksi huonekaluasioissa voi äiti sitten kipaista luokseni autolla, kun ajomatka jää kuitenkin reilusti alle kahden tunnin.

 15. 16
  Georgianna

  I'm so sorry to hear about Panu's back. I really hope he is much better soon.

  I actually prefer the European way of walking more and having shops nearby but here in the States, it's just expected to get your driver's license when you are 16 and a car soon after. It's an oddity if you don't drive but I have many friends in UK and EU who don't and never have and I think that's just fine. Anyway, you are not weird! And I love that dishwashing liquid packaging! xo – g

 16. 18
  P.K

  Hopefully Panu's back will get better soon. Like you I do not have a driver's permit. I walk everywhere, or take public transit. I live in an area where there are many shops and services close by. The city centre is easily accessible by transit. But we have a car, and it is needed for buying bulky things like dog food and for major household shopping once in a while, and for getting to work.

 17. 19
  kukka-maaria

  Onpa hieno teline. Saattaa muuttaa meillekin, sillä täällä on etsitty viime aikoina joko hienoa tiskiainepulloa tai telinettä.

  Autottomuudesta… Minulla ei ole ajokorttia, vaikka omistankin puolikkaan kimppa-autosta, joka nyttemmin muutti toiselle paikkakunnalle. Kissanhiekkahamstrausreissut täytyy suunnitella aika tarkkaan nyttemmin. Mutta kesäksi saanemme auton vuorostamme itsellemme.

 18. 20
  Pia

  Itku miten söpö! Ja empäs ole tuommosen kaupan olemassaolosta täällä tiennykkään…Täytyy ihan käydä piipahtamassa. Varsinkin kun kevät on tätä kauheeta sisustusvimman aikaa… ;)
  Meillä on sama tilanne, itte olen autokortiton ja vallan mainiosti muinoin pärjäs linkkarilla & pyörällä, nykysin kaikkialle (laiskuuttaan?? :D) pitäs mennä autolla.
  Kaiken lisäks Tassulasta ei voi tilata sitä määrää koiran sapuskaa mitä kotiinkuljetus vaatii, kun ei rajottuneen kokoseen pakastimeen mahu ihan älyttömiä :D
  Kinkkistä!
  Hengessä mukana, autottomassa arjessa! :D

 19. 21
  julie

  I have no driver´s licence either – in Berlin you can get everywhere by bus, tube or bike. It´s just those moments, like the one you describe, when one realizes how truly useful a car can be. I can imagine sharing a car maybe, then only using it when one really needs it. But needs probably adjust to having a car ;-)
  I hope your husband is better soon, have a nice weekend, greetings from Berlin

 20. 22
  Jutta

  bubble, no Helsingissä varmaan pärjää huomattavasti paremmin autotta :) Kyllä täälläkin muuten, mutta isommat ostot on vaikeampia ja kierrästyspaperit ja -kartongit yms kertyy. Onneksi on Panun kaverit käyneet välillä auttamassa.

  Ilse, kiitos paljon, ei tietenkään haittaa :)

  kukka-maaria, minulla ei ole kokemusta kimppa-autosta, varmaan ihan kätevä, jos asuu tarpeeksi lähekkäin tai osaa suunnitella menonsa. Itse olen aika epäorganisoitunut ;)

  Pia, suosittelen käymään :) No on siinä varmasti tosiaan laiskuutta minulla että on muka niin vaikeaa ilman autoa, tottunut liian hyvälle ;D

 21. 23
  Jutta

  Georgianna, I noticed in the States that people thought it was weird not to drive. Like if me and the German exchange student decided to walk somewhere, everybody was stopping by and asking if we needed a lift :) But it's a different culture and the distances were much bigger, so I guess it's what you're used to.

  P.K. that's what I mostly miss the car for, buying dog food or all the grocery shopping at once, but I must admit we have been a little TOO comfortable and driving when we could have easily walked or ride the bike. But maybe it is a lesson for me, to learn how to live with not so much driving :)

  Julie, I'd love to visit Berlin! I've never been to Germany but I've heard lovely things about Berlin… Maybe some day :)

+ Leave a Comment