Rikkaruohoja koirille / Weeds for dogs


Goutweed (Aegopodium podagraria)

Puutarha-aiheiset jutut jatkuu… Viime kesä oli meidän ensimmäinen kesä täällä. Päätimme ekan kesän vain tutustella puutarhaan, katsoa mitä täällä kasvaa. Kesän aikana kävi selväksi, että yksi iso kukkapenkki on täysin jonkun kasvin valtaama, muut ei sen alta paljon päässeet kurkkimaan.

Tänä kesänä otin missioksi kitkeä valtaajakasvin pois. No, Strömsöä katsoessa minulle selvisi, että ko. kasvi on vuohenputki. Strömsössä siitä tehtiin lasagnea. Samalla selvisi, että se on lähes mahdoton hävitettävä. Sillä menee juuret koko penkin alla. Aina kun entiset kitkee pois, uutta pukkaa tilalle. Ainoa keino (meidän tapauksessa) on kitkeä kaikki maan pinnalle ilmaantuva niin kauan, että juurista ehtyy voimat.

More garden stuff… Last summer was our first summer here. We decided we’d spend it getting to know the garden, see what grows here. Turns out one plant had taken over one whole flower bed. So this summer my mission was to get rid of it. I found out that it’s goutweed (also known as ground-elder) and it’s pretty impossible to get rid of. It has roots under the whole flower bed.

The good news is it’s also edible.

Goatweed for lunch

Aika monta kertaa on penkki tullut nyt kitkettyä. Mieli tekisi turhaantua, mutta olen päättänyt ottaa zeniläisen asenteen. Voisin kirota, että se on tosi rasittava, se työntää kymmenittäin uusia versoja päivässä pinnalle ja minun on pakko kykkiä kaikki päivät kukkapenkin laidalla. Mutta en. Vaan olen iloinen, että meidän pihalla kasvaa ilmaista ruokaa, jota ei tarvitse kylvää, lannoittaa eikä kastella. Ainoastaan korjata sato. Juu, mielenrauhaa pursuen kitkin korjasin tämänkin annoksen vuohenputki-smoothieta koirille. Jipii.

(Okei, vielä on vähän matkaa mielenrauhaan.)

Jos jotakulla muulla on vuohenputkiongelma, sen voi yrittää ratkaista syömällä. Täältä löytyy lisää reseptejä vuohenputkelle.

By now I’ve already weeded the flower bed quite a few times. I could get frustrated. Every day it grows dozens of new sprouts to replace the ones I pulled out. But I’ve decided to take a more zen-like approach. Instead of cursing that nasty little thing that’s forced me to spend hours squatting by the flower bed I’ve decided to embrace it as the free food it is. We don’t have to sow it, water it or fertilise it. We just need to reap the harvest. Yup, yup. Filled with a new peace of mind I weeded harvested this crop of goutweed to make a smoothie for the dogs. Whoopee.

(Ok, I confess. I still have a long way to peace of mind.)

If anybody else has a goutweed problem, you can try to eat it out of your garden. Here’s a recipe for goutweed soup and a book with a whole section of goutweed recipes (via Magpie Musings).

Weeds?

Nyt kun vuohenputkia on vähemmän, joku uusi kasvi yrittää vallata kukkapenkin. Se kasvaa sen verran riehakkaasti, että epäilen sitäkin rikkaruohoksi. Tunnistaako kukaan, mikä se on?

Now that there’s less goutweed, a new plant is trying to take over. Judging from the way it’s growing everywhere it’s probably a weed. Does anybody know what it is?

No related posts.

22 Comments

Add yours
 1. 1
  Pilvitarha

  Koirillasi on kyllä erittäin luomu ruokavalio! Pitäisiköhän vähän säätää omankin koiran menua jos vaikka painokin vähän laskisi…

  Vuohenputki on tosiaan ihan mahoton kitkettävä, helpommalla pääsee jos kaivaa koko penkin ylös ja tekee sen uudestaan. Tai siis minusta se on helpompaa kun satun tykkäämään niistä hommista :)

  Ja tuo tuntematon kasvi ei taida olla rikka, joskaan en kyllä nimeä osaa ehdottaa. Voin olla väärässäkin, olisipa nyt anoppi tässä niin ei tarvitsisi arvailla… Vanhat perennat leviää aika rempseästi :)

 2. 2
  Marika

  Meillä tätä kasvia on syömässä yhdeksän töpöhäntäistä otusta, joilla kaikilla on neljä koipea ja ristihuulet. Kyllä, kanit :)

  Suorastaan iloitsen kun vuohenputkea kasvaa ympäri meidän tonttia, niin on TODELLA helppo saada kaneille syötävää. Sen lisäksi keräillään voikukkaa, kouvua, omenapuunlehtiä.. Kyllä kanien kelpaa näin kesällä.

 3. 3
  Liinu / annujaliinu

  Meidän aarin kokoinen viljelyspalsta oli täynnä vuohenputkea. Käänsimme maan moneenkertaan ja yritimme nyppiä kaikki juuret irti. Kokeneemmat palstanaapurimme tiesivät kertoa, että se nousee silti sieltä vielä monta vuotta ennen kuin häviää. Kiva tietää, että sitä voi hyödyntää :)

 4. 4
  Jutta

  Pilvitarha, sillä lailla kävisi varmaan helpommin, mutta kun penkissä on kaikkea vanhaa minkä haluan säilyttää. Ja omat puutarhurin taidot on niin alkeelliset, ettei mitään takuita, että kasvaisivat enää uudestaan :)

  Vanhat perennat on tosiaan aika reippaita kasvamaan, ainakin osa… Yksi puska nimettiin tuskapensaaksi, kun sitä ei näytä saavan millään pois. (Ilmeisesti sen oikea nimi on suomenröyhytatar, näin olen ainakin google-kuvien mukaan päätellyt.)

  Marika, teillä se on sitten ihan oikea hyötykasvi :) Mutta se siis jatkaa kasvua, vaikka yhdeksän kania syömässä niitä? Aika sitkeä kasvi…

 5. 5
  Jutta

  Liinu, huhhuh melkoista urakkaa teilläkin. Niin minäkin olen ymmärtänyt, että monta vuotta saa kitkeä. Ei se minua niin muuten haittaisi, mutta kun peittää kaikki muut kasvit alleen. Ruusupensaan ympärillä ja aidan vieressä se olisi ihan kiva maanpeitekasvi, mutta kun se ei halua pysytellä vain siinä.

 6. 6
  Tiia

  Mitä M&M tykkää viherpirtelöstä? Laitat varmaan jotain muutakin siihen sekaan…?

  Mun aarisella viljelypalstalla ei kasva edes rikkaruohot. :'(

  Enkä oo vieläkään "uskaltanut" kerätä nokkosta, ja nyt alkaa vissiin olla vähän myöhästäkin jo, ainakin osa kukkii…

  Ehkä joskus ens kesän sit :)

 7. 7
  Jutta

  Tiia, meidän koiruudet syö ihan sellaisenaan. Ne on aika kaikkiruokaisia ja pihallakin tykkäävät laiduntaa… Mutta yleensä kai ohjeissa neuvotaan ensin sekoittaan kasvissoseet lihaan tms. että tottuu kasvisten makuun.

 8. 8
  Anni

  Zeniläistä ajattelua edistämään voisi ottaa kasvit motivaattoriksi. Aattele nyt mikä tahdonvoima! Vaikka kuin joku käy niitä nykimässä, ni silti kurottavat kohti taivasta! ;)

 9. 10
  Anonymous

  Hei!

  Olen seurannut blogiasi jo jonkun tovin, tykkään! :) Voi kunpa itsellänikin olisi aikaa pitää blogia.

  Meilläkin tuota vuohenputkea riittää…
  Minäkin olen sitä mieltä, että tuo "rikkakasvisi" ei ole rikkakasvi, vaan perenna. Meillä kasvaa ihan samanmoista paljon, mutta koska meillä on ensimmäinen kesä tässä vanhassa talossa, en ole vielä nähnyt sen kukkia. Äitini muisteli, että siinä on keltainen kukka, ja se on kuulemma tosi kova leviämään ja peittämään muut alleen. Niinpä minä olen sitä joistain kohdin kitkenyt poiskin. Äitini kehui poistaneensa sen kukkapenkistään kokonaan kovan leviämisen vuoksi.

  -Jenni

 10. 11
  Outi

  Vuohenputkesta pääsee kuulemma vain muuttamalla toiseen osoitteeseen. No, jotkut ovat olleet varsin tyytyväisiä kaivinkoneen palveluihin. Ole tarkkana, ettei se pääse kukkimaan missään. Ne siemenet lentelee sitten kuin pommikonelaivue ylt´ympäriinsä. Sitähän voi olla tontin rajamailla tai jossain kätköissä ojissa tms. Ruohonleikkuri, kitkeminen ja sellaisten alueiden peittäminen, missä et aio tehdä lähiaikoina/vuosina mitään. Riittävä kerros märkiä sunnuntai-Hesareita estää aika tehokkaasti auringon plus muut, mitä kasvit tarttee.

 11. 12
  Jutta

  Anni, mahtava idea! :D

  Laura, tuosta kuvasta ei näy, mutta tuo meidän ruoho näyttäisi kasvavan korkeammaksi. Eli ei taida (valitettavasti) olla metsäorvokki. Sellaiset antaisin minäkin rehottaa :)

  Jenni, kiitos ja kiva kun jätit kommenttia! :) Lohdullista kuulla, että vuohenputki on mahdollista poistaa. Tai minun puolesta se saisi kasvaa ruusupensaan alla, jos ei leviäisi siitä. Mutta näyttää olevan vähän turhan tehokas leviämään.

  Outi, no sepä siinä just on, että meillä on pensasaidan alus siitä kukkapenkin vierestä täynnä niitä, mutta ovat naapurin puolella niin en pääse niitä käpistelemään. Me vedettiin viime kesänä "oikea" aita pensasaidan viereen ettei koirat karkaa. En tiedä pitääkö mennä naapurin puolelta niitä peittelemään jos ei muuten pysy kurissa.

 12. 14
  Minttumaari

  Meilläkin tontin reunukset rehottavat vuohenputkea :/

  Minä veikkaan tuota elämänlangaksi, joka on nopeakasvuinen köynnös. Se peittää myös kaiken alleen ja on tuttu vieras vanhoissa pihoissa. Se kukkii valkoisella isolla kellokukalla jossain vaiheessa kesää.

 13. 17
  Georgianna

  You've been having such interesting posts, Jutta! Lots of things I never knew before. But I sure know about weeds! We'll have to see if any of them are edible! Have a wonderful week. xo – g

 14. 19
  Jutta

  Hei, kiitos kasvivinkeistä! Veikkaan minäkin vinkkien ja googletuksen perusteella että se on joku kellokukka. Vuohenkello passaisi ainakin sinänsä, että noilla on ihan mieletön juuriverkosto. Yritin nimittäin pahimmin leviäviä kitkeä, ei näytä ihan helpolla onnistuvan :)

 15. 20
  Rosmariini

  Olen kuullut/lukenut nimen vuohenputki, mutta jotenkin en ole koskaan yhdistänyt sitä kuitenkaan meidän keittiötarhamme kiusanhenkeen, puhumattakaan, että olisin ajatellut, että kiusankappaletta voisi vaikka popsiakin. Nokkoskeitot ja muhennokset tosin tunnen, mutta ehkäpä voisi käydä kokeilemaan siis vuohenputken energia-arvoja lautasellaan. Kiitos resepteistä! –ei kai ne pelkästään koirille olleet…? Ja kivasta blogistasi! Hyvää kesää, t. Rosmariini

 16. 21
  Atsalea

  Hei jutta!

  En ole ennen käynyt blogissasi, ja nytkin vastaan monta kk vanhaan postaukseen, mutta mielestäni kuvassa näkyvät lehdet kuuluvat kevätkaihonkukalle:
  http://cartinafinland.fi/kuvapankki/imagebank/image/30/30615/Kev%C3%A4tkaihonkukka,+Omphalodes+verna.jpg

  Se ei missään nimessä ole rikkakasvi vaan kaunis, taivaansinisin kukin keväällä kukkiva maanpeittokasvi. Kova kyllä kasvamaan, mutta tekee todella kaunista tiheää mattoa.

+ Leave a Comment