The Ruins of Detroit


The Ruins of Detroit

I was surfing through FFFFOUND, trying to find inspiration, when I stumbled upon these photos. They are a collaboration between Yves Marchand and Romain Meffre, portraying the ruins of Detroit.

The Ruins of Detroit

The Ruins of Detroit

Detroit, industrial capital of the XXth Century, played a fundamental role shaping the modern world. The logic that created the city also destroyed it. Nowadays, unlike anywhere else, the city’s ruins are not isolated details in the urban environment. They have become a natural component of the landscape. Detroit presents all archetypal buildings of an American city in a state of mummification. Its splendid decaying monuments are, no less than the Pyramids of Egypt, the Coliseum of Rome, or the Acropolis in Athens, remnants of the passing of a great Empire.

The Ruins of Detroit

The Ruins of Detroit

The pictures are so beautiful yet sad, I had to stop and look at them over and over again. Photos like that make you want to rush over and save everything. Well, that’s what they do to me at least. But I’m glad they are documented this way. At least now they are saved in photographs and people’s memories – if not in real life.

The Ruins of Detroit

You can find more striking photos on Yves Marchand and Romain Meffre’s website. They have also published a book The Ruins of Detroit in December 2010.

No related posts.

20 Comments

Add yours
 1. 1
  Juliette

  Last Christmas we visited friends who live in downtown Detroit and do community service work in a clinic. These pictures only begin to capture the inside of some of the buildings; it’s beyond weird to drive through entire neighborhoods where nobody lives in the houses. Nature is reclaiming the space again in that some neighborhoods are inhabited solely by fox, others by rabbits, etc.

  It’s really sad and strange to see such a massive city turn into a ghost town like this in the middle of the US. It’s also a tad scary how economics and social policy can contribute to this.

 2. 3
  pilvitarha

  Those pictures are breath-taking – the eerie beauty, the sadness, the absurdity of it all…

  A ruined pretty chair or two don’t weigh much in that situation, I guess, but my pretty chair loving heart aches for them nonetheless. :)

 3. 4
  Netta

  Tiedätkö, löysin jostain netin uumenista näitä samoja kuvia jokin aika sitten ja hirvittävän surullinen olo niistä tuli. Miten upeita rakennuksia ja tiloja ja kaikki jääneet hajoamaan hiljaa paikalleen. Historioitsija mussa itkee. Ja miten aavemaisia kuvia. Tavarat jääneet paikalleen niinkuin asukkaille olisi tullut nopeakin lähtö. Muistelen nähneeni kuvan vanhasta elokuvateatterista. Se oli pysäyttävä kuva. Teemalta (?) taisi tulla aiheeseen liittyvä dokumenttikin tuossa viime vuoden puolella.

 4. 6
  anni

  Sad and beautiful at the same time, and that is a mixture of feelings that isint easy to take..
  Pari vuotta sitten Tampereella, Vapriikissa, oli valokuvanäyttely jossa oli isoiksi kehitettyjä kuvia vanhoista Neuvostoliiton aikasista tehtaista. Osa useita vuosia sitten hylättyjä, autioita tiloja, osa käytössä olevia tehtaita. Se näyttely oli todella kaunis ja mieleenpainuva!

 5. 7
  Jenni

  Minäkin törmäsin näihin jokin aika sitten. Sama juttu, aivan mielettömän vaikuttavia kuvia, ihan käsittämätöntä. Kaverilla on kuvakirja Japanin lähistöllä olevalta saarelta, joka on hylätty vauhdeista (en muista mistä siinä oli kyse) vuosikymmeniä sitten. Kuvaaja on vanginnut aavemaisuuden mahtavalla tavalla.

 6. 8
  Mari

  Impressive pictures I have to say. How much more efficient if you could wander there yourself?

  Deserted buildings are something that make my imagination run wild. They are so sad and full of stories!

 7. 12
  Madelen

  Hurjan kauniita kuvia. Tuo neljäs kuva varsinkin katosta tulvahtavan valon kera.

  Haikea tunnelma tulee kyllä kieltämättä noita katsellessa, mutta samalla olisi kiinnostavaa päästä itse kiertelemään tuollaisiin tiloihin.

 8. 13
  Mirja

  Minä myös törmäsin näihin jokin aika sitten ja olin aika yllättynyt nähdessäni kuvat, että USAssa suuren kaupungin loisteliaat rakennukset voivat olla kuin jonkun sotatilan tai massiivisen katastrofin jäljiltä. Käsittämättömän vaikuttavia kuvia, näitä jää katsomaan pitkäksi aikaa. Niin hienoja valtavia rakennuksia, vaikuttavia miljöitä vaivalla ja taidolla rakennettuja ja kukaan ei enää välitä.

 9. 15
  Jutta

  anni, minäkin muistan nähneeni joskus kuvia Neuvostoliiton hylätyistä tehtaista. Olikohan Tshernobylin alueelta? No joka tapauksessa todella vaikuttavia ja surullisia.

  Mirja, sama täällä. Alkaa miettiä ihmisiä, jotka ne vaivalla rakensivat ja elivät siellä. Surullista että kaikki se tuhoutuu.

 10. 16
  Georgianna

  I have seen a photo essay on the abandoned private homes of Detroit – there are something like 30,000 – so many that the city will never catch up on demolishing them. But I’d never seen the public spaces captured as these photos show. Thank you so much for sharing them.

  Wishing you a cozy weekend. xo – g

 11. 18
  Sari

  Found your new blog and I enjoy it a lot! One thing that came to my mind looking at these pictures is that perhaps the fact that Detroit is one of the most criminal cities in the U.S. has something to do with all this abandoning… Beautiful spaces, especially that last image with all those arches and the fallen grand piano is stunning!

 12. 20
  Maiju

  Uskomatonta.. Katselin ensin näitä kuvia ja mietin mielessäni samoja mietteitä kuin ylläolevat kommentoineet. Myöhemmin aloin miettiä, olinkohan ymmärtänyt jotain väärin, kun vain nopeasti vilaisin. Ehkä nämä kuvat olivatkin jotain taitelijan näkemyksiä siitä, millainen Detroitista tulisi, jos rakennuksia hylättäisiin. Että eihän tuollaista oikeasti voi olla. Ja tulin takaisin tänne katsoakseni vielä ja lukeakseni kommentit, jotta oikeasti uskon sen olevan totta. Aika uskomattomia kuvia.. hui.

+ Leave a Comment