Kitchen Remodel part II

Kitchen Remodel part II


The biggest thing last year – apart from pregnancy – was the kitchen remodel. We were working against a tight deadline, my baby’s due date, and I can honestly say it was the most stressful renovation ever. You can’t believe how many times I swore no more renovating while pregnant! Well, I also swore I would never renovate again. Period. But I think you know what happened to that promise…

Now that the kitchen is (pretty much) finished, I feel so happy with the result. Looking at these before & after shots I must say I’m even proud of us for making it happen. Especially Panu because he did most of the hard work. I did the design bit.

Kitchen now

Probably 90% of the kitchen cabinetry was recycled. If you missed it, you can see the recycled cabinets before restoring here and my kitchen plans with resources here.

Now to the before & afters. This is how the kitchen looked like in 2008 before we moved in…

Kitchen before we moved in

Kitchen now

The same corner now.

Kitchen before we moved in

Hidden dishwasher

The fridge and dishwasher in 2008 vs. today. There is still a dishwasher next to the fridge. It’s just integrated and hidden behind the door that Panu made from recycled materials.

Kitchen before we moved in

Kitchen now

Entryway to the kitchen, 2008 and now. I had already forgot about that vinyl flooring.

Kitchen now

Master Robot

Along the years we have found a great renovation team, electrician, plumber and tile guy, who we trust and will be working with at future renovations too. Especially the plumber, he’s a gem that i can warmly recommend to anyone in the area.

Kitchen now

The handmade tiles by Emery & Cie are “the” thing of the kitchen, I love them. However I did not love ordering them. They don’t have a retailer in Finland and ordering by email was nerve-wreckingly slow, as it would take them days to reply. For example, I got the delivery confirmation with a tracking number after I had already received the actual tiles.

China buffet

Remember

Another thing I wasn’t happy about was Uula Into Furniture paint. I feel I must mention this, because I have raved so much about the Uula Into Interior paint and recommended it to everybody. Into Furniture paint unfortunately I can’t recommend to anyone. Also their customer service was disappointing.

Little Moomin mug collection

Instead of the 2-3 coats mentioned in the paint can, it needed 5-6 coats (and still you could see lighter and darker patches). On the smooth surfaces of the 50’s cabinets, we coudn’t get rid of brush strokes. We ended up painting and sanding them a zillion times. So stressful and you can imagine timetables didn’t keep. Eventually we removed the Uula Into paint altogether from the 50’s cabinets (well, as much as we could) and painted them over with Tikkurila Empire.

Love owls

Kitchen now

We only left Into Furniture paint on the older lower cabinet, as it had no previous coats and we wanted a plastic-free paint. In the future I’m planning to paint it over too, because it gets stained super fast. The other cabinets with same color but different paint don’t do that.

The walls are painted with Uula Into Interior paint and we are happy with them.

Hello Kitty, tea and sugar

All in all I’m happy with how the kitchen turned out. All the struggles were worth it. But if I learned something from this and want to share with others, it’s that you should never start a renovation while pregnant. The bigger the project, the more likely it is your schedules won’t keep. But the baby’s due date is pretty much the same.

No related posts.

33 Comments

Add yours
 1. 2
  SuperSanna

  Niin ja kovasti kiitoksia noista Uula tiedoista, minä maalasin käsittelemätöntä paneelia tuolla kalustemaalilla ja tais vaatia 4 kerrosta, että peitti! Hieman ihmetytti… Taidan siis suosiolla maalata kaapit jollain muulla, harmi vaan, ettei Uula toimi.

 2. 3
  Inka

  Mahtava postaus ja aivan upea keittiö! Ja tiilet kuin piste i:n päällä :)
  Uulan Into kalustemaali ei tunnu olevan ihan yhtä onnistunut kuin muut Into-tuotteet, mikä on harmi. Tehtaaltakin suosittelevat ettei sitä käytettäisi lainkaan pinnoille, joissa esim. istutaan kun pinnan lopullinen kovettuminen vie viikkoa, ellei kuukausia. Toivottavasti saavat maalin ominaisuuksia parannettua.

 3. 7
  Piia Anneli / annelivia

  Mielettömän hieno lopputulos!! Laatat, kaapistot tietysti, pesukoneen upotus kaapistoon, lattiat, lamppu, pöytäryhmä… Ja nuo ihanat pöllöt, jotka itsekin olen bongannut etsyssä ja miettinyt, että saiskohan ne joskus :) Voitte olla kyllä niin tyytyväisiä!

  Meilläkin maalattiin Uulan paksummalla ovi- ja ikkunamaalilla, ja se ei ollut kyllä kovin hyvää tavaraa peltiuunin kylkeen, vaikka sitä ko. paikkaan suosittelivatkin. Muuten ei ole ollut Uulassa valittamista ja aion sitä mahdollisuuksien mukaan käyttää. Ihan ekomaaleja kun ei ikävä kyllä ole, jos ei kaikkea halua punamullata sisälläkin :D

 4. 9
  Jose

  Voi että miten mieletön keittiöstä tuli! Sininen on mulle sisustuksessa vähän sellanen ei kiitos -väri, mutta tässä se kyllä pääsee niin oikeuksiinsa. Vau, mahtavaa, upeaa! Tekis mieli uudistaa omakin keittiö vaikka se ihan hyvässä kuosissa onkin… :)

 5. 13
  Jutta

  Voi vitsi, kiitos paljon kaikille ihanista kommenteista! Tosi kiva lukea niitä :)

  SuperSanna ja Inka, emme siis ole ainoita joilla on ollut Into Kalustemaalin kanssa ongelmia. Sehän oli viime kesänä vasta lanseerattu, kun me sillä maalattiin. Olin tosiaan Uulaan yhteydessäkin, harmittaa vain kun he jättivät yhteydenpidon kesken. Aikoivat selvittää, olenko saanut viallisen erän maalia, mutta heistä ei sitten kuulunut enää mitään. Ilmeisesti maalissa ei sinänsä ollut mitään vikaa jos muillakin ollut peittävyysongelmia. Meilläkin oli sekä sinisessä että valkoisessa, sinisessä yllättäen jopa vielä pahempia. Toivottavasti saavat maalia kehitettyä eteenpäin, toivoisin enemmän muovitonta perinnemaalivalikoimaa.

  Suvi, yllätyin miten huonosti käsintehtyjä laattoja saa, Oulusta ei yhdestäkään kaupasta. Siksi piti netin kautta tilata. Made A Manolla on kauniita käsinmaalattuja myös, niitä olen haaveillut vessanlattialle :)

  Jose, sininen on minullekin sellainen karsastettava väri ollut, sisustuksessa ja muutenkin. Sinivalkoinen yhdistelmä varsinkin. Siksi olinkin hieman huolissani, kun innostuin sinisestä keittiöstä. Piti todella pitkään miettiä, onko se tosiaan meidän juttu. Siis tooooodella pitkään, ei edes kuukausia vaan enemmänkin vuosia.

  Tiina, kiitos paljon, mietitty tosiaan on! ;D Välillä jopa tuskailtu. Kävi välillä mielessä että miksi ei palkattu sisustussuunnittelijaa, miettimään toimintoja ja tilankäyttöä. Mutta hyvimpä tuo loppujen lopuksi meni ominkin voimin.

 6. 14
  kalamuija

  Ihana muutos keittiøssa tapahtunut. Ei uskoisi samaksi. Vahan liikaa varia minulle mutta tosi kivoja elementteja joukossa:) Kuten kaapinovet, keittiønpøyta ja tuolit, laatat, lamppu ja mutteripannu. OI. Pitaakin lukea blogiasi tarkemmin. Tykkaan tyylistasi.

 7. 21
  Tiina

  Oi että kuinka upea muutos!

  Mistäs meille löydettäisiin myös tuollaiset hienot kaapit? Keittiöremontti on suunnitelmissa ja 50-luvulla rakennetussa pienessä punaisessa tuvassa asustellessa tuollaiset vanhat kaapit sopisivat tännekin loistavasti! Mieskin vilkaisi kuvianne ja sanoi tykkäävänsä tuollaisista paljon enemmän kuin sellaisista uusista korkeakiilto-ovista, joita olin jo hieman ehtinyt tänne suunnittelemaan.

 8. 22
  Jutta

  Tiina, meidän kaapit löytyi rintamamiestalo.fistä. Huuto.netissä olen monesti nähnyt yksittäisiä ylä- tai alakaappeja, en kylläkään kokonaista kaapistoa (mutta en ole niitä sieltä pariin vuoteen etsinytkään). Tori.fistä ja facebookista voi myös kysellä. Tai jos teidän seudulla satutaan purkamaan vanhaa kerrostaloa, niistä voi joskus (luvan kanssa) hakea.

 9. 24
  Julia

  I’m impressed by your eye for color, and the blue is just gorgeous! I first thought your original kitchen was okay, if a little bland, but the new one is just awesome!

  Congratulations!

 10. 30
  Jo

  What a gorgeous use of colour – so talented, so bright and cheerful. You scandinavians have the most beautiful sense of style and colour. Thank you for having your website in English too. Means those of us here at the bottom of the world get to enjoy it too :)

 11. 31
  Zaure

  Dear Jutta,

  Thank you for sharing your remodelling history, I admire the colours and the space usage!

  Could you please tell your floor space in sq. meters? Is your kithcen rectangular- or square-shaped?

  I just wonder if I could do something like that in my 9 sq.m. kitchen :)

+ Leave a Comment