Electricity Old Style

Electricity Old Style


Electricity Old Style

This post is exceptionally only in Finnish. I wrote in English a while back how electric wiring is done in our house. If you are interested, read it here. Otherwise, stay tuned for an awesome giveaway coming up later this week!

In Finnish / Suomeksi

Olen saanut paljon kyselyjä sähköjen pinta-asennuksesta. Meille sähköt on vedetty pinta-asennuksena kaikkialle muualle paitsi keittiöön. Päätinkin kirjoittaa nyt suomeksi, miten ne on meille vedetty ja mistä olemme löytäneet vanhoja tai vanhaan tyyliin sopivia tarvikkeita. Haastattelin myös sähkömiestä tarkempia tietoja varten.

Vanhat tai vanhan mallin mukaan tehdyt valokatkaisijat ja jakorasiat olemme metsästäneet itse. Johdot, kiinnikkeet sekä Renovan katkaisijat ja pistorasiat sähkömies on tilannut tukusta.

Original 50's light switch

Alkuperäiset 50-luvun johdot olivat metallivaippaisia, mutta niitä ei enää valmisteta. Pinta-asennuksessa parasta on MPLM-johto, jossa on muovivaipan alla metallivaippa. Se pysyy seinällä ryhdikkäänä, toisin kuin pelkkä muovivaippainen, joka lörpättää rumasti.

Old and New

Electricity Old Style

Kiinnikkeitäkään ei valmisteta enää tismalleen alkuperäisen näköisiä U:n mallisia. Lähelle niitä ovat Y:n malliset TKK-lyöntikiinnikkeet, koko 7-10. Johtoja ja kiinnikkeitä ei saa tavallisesta rautakaupasta, vaan meillä sähkömies on tilannut ne tukusta. Niitä voi tiedustella myös sähköalan erikoisliikkeestä, kuten Hammarin Sähköstä.

Original light switch

Renovan katkaisijat ja pistorasiat on tehty vanhaan tyyliin sopiviksi, mutta ne ovat muovisia ja kooltaan isompia. Niitä saa tavallisesta rautakaupasta. Muista hankkia pinta-asennusta varten myös korokepalat!

Electricity Old Style

Vanhojen jakorasioiden ja varsinkin juuri tietynmallisten katkaisijoiden etsiminen onkin sitten melkoista aarteenmetsästystä. Listasin tähän, mistä niitä voi etsiä ja missä meitä on lykästänyt.

Toivottavasti tästä oli apua. Lisätkää kommentteihin, jos teillä on vinkkejä, mistä vielä etsiä!

No related posts.

3 Comments

Add yours
  1. 3
    Jutta

    Nonna, aivan totta! Purkutaloista voi kysellä myös keittiönkaapistoja ja tulisijojen osia niinkuin luukkuja.

    Stella, kiitos vinkistä! Porvoon rakennusapteekista en ole ennen kuullutkaan.

+ Leave a Comment