Orient Lamp by Jo Hammerborg

Orient Lamp by Jo Hammerborg


Orient pendant by Jo Hammerborg

Orient lamp by Jo Hammerborg

Original ad of the Orient lamp

Ha, I just found out what our kitchen lamp is! It’s called Orient and it was designed by Danish Jo Hammerborg in 1963. Now, exactly 50 years later Lightyears has decided to start reproducing it. Ours was bought five years ago, I saw it at Finnish kinda ebay and got it for a bargain. Neither me nor the seller knew it was design. Panu was happy to hear it. He always gets upset when he reads in decor magazines of people who find pricey design furniture in the rubbish or for next to nothing. So for once it happened to us, too. (Ok, so it’s not super-expensive now either, but it’s nice to know that it IS possible to find something for much less, sometimes.)

Orient lamp in the latest catalogue from the Danish company Brdr. Krüger

In Finnish / Suomeksi

Hah, sain juuri selville, mikä meidän keittiön lamppu on. Sen nimi on Orient ja sen suunnitteli tanskalainen Jo Hammerborg vuonna 1963. Nyt, tasan 50 vuotta myöhemmin Lightyears alkaa valmistaa sitä uudelleen. Meidän lamppu löytyi huuto.netistä viisi vuotta sitten, eikä maksanut paljonkaan. Kun ei tiedetty, että se on tisainia, en minä enkä myyjä. Panuhan oli oikein tyytyväinen, että joskus näinkin päin. Lehdistä aina saa lukea, miten joku löysi designkalusteita roskalavalta tai pilkkahintaan. Nyt näemmä sitten mekin. Eihän tuo siis mikään sikakallis lamppu ole edelleenkään, mutta mukava hoksata, että ON mahdollista tehdä löytöjä paljon halvemmalla, joskus.

Images: Lightyears, Kira Brandt for Bo Bedre, Brdr. Krüger

No related posts.

4 Comments

Add yours
  1. 3
    Kaardemumma

    Juu, löytö tuntuu enemmän löydöltä jos se paljastuu jotenkin arvokkaammaksi kuin on luullutkaan. Mä yhä odottelen omaa vastaavaa kokemusta ;D. Ja mielenkiintoista juttua Willliam Morrisista, melkoinen taiteilija ja -monitaitaja ollut!

+ Leave a Comment