Finds beneath The Floor Boards

Finds beneath The Floor Boards


In the middle of all this water damage ordeal there has been one positive thing. We found a little treasure from 1956 hidden inside the floor. The family who built the house left all sort of weird stuff beneath the floor boards. We have original wooden floors in all other rooms and haven’t taken off any boards before as they were in such good condition. What a surprise it was to find these in the middle of sawdust. Everything from a broken light bulb to magazines and baby shoes.

Some of it was clearly left there in purpose for someone to find later, but some… I’m not sure. There were clothes, maybe just for insulation, but also beer and booze bottles… Maybe it was just handy for the constructor to leave it there? No garbage bin nearby? And it was really the families usually who built these houses. After the 2nd World War they didn’t have much money, so they did everything by themselves. I’ve heard from the neighbors that the family who built our house had to sell it because they ran out of money, so they just built it and sold upon finishing.

I wonder if they realized someone would find these sixty years later?

Stuff from 1956, found inside our floor

Beer & Booze

Matchbox ca 1956

Love this matchbox cover! I’ve heard it was common to leave matchboxes under floors boards, for some reason.

Kaleva Newspaper January 1956

Kaleva Newspaper January 1956

Local newspaper from January 1956. This newspaper still exists, we might have to leave this and a fresh copy under the new floor.

Magazine from 1955

Stuff from 1956, found inside our floor

Hammer and magazine, ca 1956

Magazine from 1955

We will definitely leave our mark when we start renovating, this has been so so interesting. I have no idea what the bathroom should look like, but I’m already thinking things we can hide inside the floor. Feels like we’re leaving messages for the future, yay! (Does it sound crazy?)

Donald Duck ca 1956

No related posts.

14 Comments

Add yours
 1. 3
  Mella

  Ennen vanhaan laitettiin ikkunoiden väliin tulitikkuaskeja. Ne imevät itseensä kosteutta ja siten ikkuna ei höyryyyntynyt eikä sitten myöskään kylmillä jäätynyt. Kosteudenpoistajaksi varmaan myös lattian alle tikkuaskeja laitettu. Hauskoja löytöjä.

 2. 5
  Heini

  Minä aattelin myös samaa, että oisko tulitikkuaskit laitettu, jotta kosteus imeytyisi niihin. Tikkuaskeja laitetaan vielä nykyäänkin vanhojen ikkunoiden väleihin talveksi.

  On kyllä huippuja löytöjä, ois hauska jos tällaisissa tilanteissa pääsis ajassa taaksepäin kattelemaan sitä vuoden -56 meininkiä. Meidänkin talon alta, ryömintätilasta, löytyi jos minkälaista tavaraa. Talon alusia on käytetty varmaan rikkinäisten tavaroiden hautausmaana, helppoa vaan nakella sinne piiloon.

 3. 7
  Pieta

  Hihii, hauskoja löytöjä! Noita tulitikkuaskeja on meilläkin ollut ikkunan välissä, pitävät oikeasti höyryt poissa. Nyt en ole niitä laittanut ja keittiön pikkuikkuna on joka aamu ihan kostea. Pitäis kai nuo taas pestä, vaikka ei ole kyllä yhtään intoa moiseen.

+ Leave a Comment