Oman tapetin suunnitteleminen

Oman tapetin suunnitteleminen


Saimme viimeinkin seinälle #unelmatapetti-kilpailun tapetin, huh. Tapetti on siis itse suunnittelemani kilpailussa, johon valittiin 12 bloggaajaa. Järjestäjä on Rautakesko, Wallvision ja Metsä Board. Saimme kukin suunnitella oman tapettikuosin, joka painettiin digitaalisesti meille. Tammikuun puolen välin jälkeen pääsette äänestämään suosikkia, mutta kerron siitä myöhemmin lisää. Nyt ajattelin kertoa oman kuosin suunnittelusta, koska suunnittelin itse ensimmäistä kertaa ja se oli sen verran jännää puuhaa. Ties vaikka innostutte.

Digitekniikan ansiosta omia tapetteja voi nykyään painaa vaikka mistä. Valokuva on tietenkin se tunnetuin, mutta itse voi myös piirtää, maalata tai vaikka kirjoittaa haluamansa kuosin. Pitkällisen harkinnan jälkeen päätin tehdä omani lyijykynällä ja musteella, koska ne ovat minulle tuttuja tapoja. Ajattelin ensin tehdä ylisuuria kukkia ja luonnostelinkin ison kasan kukkakuvia Pinterestistä. Se on muuten ihmisen paras ystävä referenssikuvien haussa. Mutta kun olin useamman eri variaation luonnostellut “seinälle”, tajusin että se ei vain ole meidän tyyliä. Ja luonnostelulla tarkoitan TODELLA karkeaa hahmottelua. Käytän yhteen kuvaan vain joitain minuutteja.

Grand Versailles wallpaper by Cole & Son

Grand Versailles wallpaper by Cole & Son

Versailles wallpaper by Cole & Son

Olen pitkään haaveillut toile de jouy -tyyppisestä tapetista, ja tajusin että miksipäs en tekisi sellaista. Panu ehdotteli jo aikaisemmin yksisarvisia ja seivästettyjä barbeja, ja kuuliainen vaimo tarttui ideaan. Barbit eivät päässeet lopputuotteeseen, mutta yksisarviset ja moni muu ihanuus pääsi. Pääinspiraationi olivat Manuel Canovasin La Musardiere, joka on alimpana inpiskuvista ja ylimpänä oleva Cole & Sonin Versailles Grand. Molempia olen haikaillut meille. Mutta halusin toki tehdä oman näköisen ja modernin version.

La Musardiere wallpaper by Manuel Canovas

Vaikka kuva painettiin seinän mittojen mukaan, tein siitä saumattoman kuvion, joka toistuu monta kertaa isossa seinässä. Alunperin kylläkin siksi, että en tiennyt että se painetaan mittojen mukaan… Mutta hyvä näin. Netistä löytyy ohjeita saumattomaan kuvioon, minä seurasin tätä. Aluksi opiskelin kuosin tekemistä suoraan valmiista tapetista. Tutkin eri tapetteja, miten niissä jatkuu kuvio rullasta toiseen ja ylhäältä alas luontevasti. Eri tapetteja voi mallata kuvankäsittelyohjelmalla rinnakkain ja päällekkäin, jotta hoksaa miten kuviot jatkuvat eri puolilla. Tai vaikka ihan perinteisesti kynän ja paperin kanssa piirtämällä. Sen jälkeen voi hahmotella omia kuvia samalla tavoin ja opiskella kuvioiden sommittelua ja rytmiä.

Luonnoksista näkyy muutos kukista ensimmäiseen toile-versioon, joka on tehty La Musardierea mukaillen.

Wallpaper sketch

Designing a seamless pattern

Kun kuvio on suurin piirtein selvillä, seuraava askel on päättää koko. Kannattaa aivan mittanauhan kanssa mitata (huoneessa johon tapetti on tulossa) minkä kokoisia kuvion elementit ovat. Voit myös ottaa valokuvan tilasta ja Photoshopilla tai vastaavalla lisätä luonnoksen siihen suunnittelemassasi mittakaavassa. Se oli ainakin minulle silmiä avaavaa. Huomasin että kuvion täytyy olla kaksi kertaa isompi kuin luulin, että saan ylisuuren vaikutelman. Nyt yksi kuvio on 180 x 90 cm.

Sitten vain toteuttamaan kuosi valitsemallasi tekniikalla! Minä piirsin ja maalasin omani, skannasin ja yhdistelin Photoshopissa. Kannattaa huomioida tarpeeksi suuri resoluutio, tässä 150 ppi oli sopiva, mutta se kannattaa varmistaa painopaikasta. Minun tapettini painoi käsittääkseni Mr. Perswall. Ainakin siellä niitä voi painattaa omalla kuvalla, omien mittojen mukaan. Olin kyllä tyytyväinen tapetin laatuun, se tuntui ja näytti ihanalta.

Wallpaper design pattern by Jutta Rikola

Seuraavaksi täytyykin alkaa mööpleeraamaan. Tapetti on seinällä, lisää kuvia siitä myöhemmin (työvaiheista kuvia täällä). Uusi lookki on sytyttänyt aivan uusia ajatuksia… Eri asia hyväksyykö muu perhe (=mies) ne!

No related posts.

6 Comments

Add yours

+ Leave a Comment