Minun, hänen ja heidän olohuone

Minun, hänen ja heidän olohuone


Elämässä kaikki ei mene, niin kuin haluaisi. Edes kodin sisustamisessa. Näin varsinkin, jos ei asu yksin (vaikka joutuu yksin asuessaankin tekemään kompromisseja käytännön asioiden vuoksi). Kun kodin jakaa muiden kanssa, myönnytyksiä vasta joutuukin tekemään. Tosin olen törmännyt lehdissä perheisiin, joissa (yleensä) vaimo päättää kaiken. Mies yllättyy työmatkalta tullessaan, miltä koti tällä kertaa näyttää.

Meidän koti ei kuitenkaan sisustamisen osalta ole diktatuuri. Ei välttämättä ihan suora kansanvalta Sveitsin tyyliin, mutta vähintään edustuksellinen demokratia. Hallinto pyrkii kuuntelemaan kansan ääntä ja ottamaan sen toiveet huomioon päätöksissään. Olohuone lienee tästä konkreettisin esimerkki. Jostain syystä kotitalouden koko väestö viettää mieluiten aikaa siellä. Nuorimmalle väestönosalle varattu tila, nk. lastenhuone ei ole houkuttanut heitä muuta kuin nukkumistarkoituksessa. Hallinto on siksi joutunut – joskus itseään turhauttavalla tavalla – ottamaan muut yhteiskunnan jäsenet huomioon sitä sisustaessaan.

Pastel colored living room

Ranunculus, Lammern en Lammers dog ant art print by Hadley Hutton

Näistä ensimmäisistä kuvista saatte käsitystä, miten hallinto (no joo, arvasitte varmaan jo, että se olen minä) mieluiten laittaisi huonetta. Mutta kun tarkemmin katsoo, huomaa, että sieltä täältä pilkistää kokonaisuuden rikkovia yksityiskohtia. Stiga? Legot? Dinosaurukset???

Rawwwr! Dinos

Lego storage in the living room

Onneksi esimerkiksi Lego-säilytykseen on keksitty kauniita ratkaisuja. Tosin nämä kolme laatikkoa pursuavat jo yli, pitäisi hommata pari lisää. Ikean kankaisia säilytyslaatikoita on niin ikään kolme, eikä niiden sisältöön ole todistettavasti koskettu kolmeen viikkoon. Kenties olisi aika vähentää lelujen määrää?

Vintage style living room decoration

DIY and 1950's vintage decor

Chilli plants

Miehinen väestönosa kasvattaa chilejä ja nykyään ne jopa sopivat sisustukseen. Aikaisemmin niiden piti valonsaannin vuoksi olla ikkunan edessä nojatuolilla. Josta ne sitten aina vieraiden tullessa siirrettiin kätevästi toisaalle. Sohvapöydän olivat valloittaneet nuorimman kansanosan runsaat pelit, kirjat ja leikit. Tosin ne edelleen pyrkivät sinne aktiivisesti.

Ja sitten pääsemme varsinaiseen murheenkryyniin.

My husband's chillis and drums

Art by Saija Starr

Miesväestö on vallannut olohuoneen pinta-alasta jopa yhden kuudesosan. Olemme keskustelleet (demokraattisesti tottakai) sen uudelleen sisustamisesta, mutta hallinnon ehdotukset ovat saaneet niin vahvaa vastustusta, että peräytyminen on ollut viisainta. Hallinto on kuitenkin onnistunut puhumaan miesseinälle yhden valopilkun, nimittäin Saija Starrin upean Sunny side up -taideprintin. Siinä hallinnon silmä lepää, ja siihen hän keskittää katseensa, kun joutuu katsomaan miesaluetta.

Cigar box guitar

A DIY guitar and a second hand bass guitar

Eräässä sisustusintoilijoiden fb-ryhmässä eräs sisustusalan huippuammattilainen ehdotti, että koko olohuoneen sisustus pohjaisi miesväestön intresseihin. Tällöin musiikki nousisi huoneen teemaksi ja sävyt tummenisivat. Ehdotus varmasti loisi tyylikkään ja erityisesti eheän kokonaisuuden, mutta hallinto ei ollut valmis luopumaan omasta pastellisesta osuudestaan. Lisäksi taloudessa on jo kaksi seiniltään tummaa tilaa, makuuhuone ja työhuone. Olohuone eteläikkunoineen on ollut hallinnolle valoisa paikka kuvata blogiin ja instaan.

Onneksi miesväestö ei ollut innokas alkamaan uuteen maalausurakkaan.

Elämme siis edelleen rikkonaisessa, kompromissien täyteisessä olohuoneessa. Kaikki lienevät riittävän tyytyväisiä.

Miten teidän kotitaloudessanne päätösvalta jakautuu? Elättekö diktatuurissa vai demokratiassa? Vai kenties anarkiassa?

No related posts.

+ There are no comments

Add yours